Ürün açıklaması
Kaz Ağacı Bitkisi Yaprakları kaz hayvanının ayağına benzediği için bu şekilde isimlendirilmiştir. Her dem yeşil çok yıllık bir bitkidir. Üretim şekli çelik yöntemi ile yapılır. Çok güzel pembe ve sarı çiçekler açarlar peyzaj uygulamalarında şevli alanlarda ve sarkan bitki olarak kullanılmaktadır. Ayrıca kabristan ve mezarlık bitkisi olarakta çok kullanılmaktadır. Soğuk iklim için uygundur fakat aşırı soğuklar bitkinin zarar görmesine sebep olabilir.
Nisan-Eylül arasında eflatun, parlak pembe renkli çiçek açan bitkilerdir.Yaprakları dolgun, etli ve yayılı bir bitkidir. Ortalama 20-30 cm boy yapar. Çok yıllık bir bitkidir. Her türlü toprakta yetişir. Tuza dayanıklıdır. yol ve bordürlerde, eğimli yamaçlarda toprağın örtülmesinde kullanılır. Dekoratif, yarı çalımsı ve sürünücü bir bitkidir. Sulama veya herhangi bir özel bakım istemez. Ispanakgiller familyasından; kokulu, otsu bir bitkidir. Yaprakları kazayağına benzediğinden bu ismi almıştır. Anavatanı orta ve kuzey Amerika’nın güneyidir. Zamanla bu bölgeden papazlar tarafından Avrupaya getirilmiştir.
Bağırsaklardaki solucan ve tenyaların atımında etkili olduğundan solucanotu, tenyaotu adları ile de bilinmektedir. Ülkemizin birçok yerinde boş tarlalarda yabani olarak yetiştiği görülmektedir. Kültürel üretimi yapılmamaktadır. Yaprakları değişik şekilde sıraya dizilmiştir. Yaprak diziliş şekli eğrelti otunu andırmaktadır. Alt yaprakları kısa saplı, üst yaprakları sapsız gövdeye oturmuş olup, geniş bir mızrak şeklinde, kenarları kertiklidir.
Yaprakları şekil itibariyle çınar ağacı yaprağını da andırmaktadır. Bitki toprak üzerinde yüzeysel gelişim gösterir. Her yaprağın dibinden bir dal çıkmaktadır. Bitki yetiştirildiği toprağa göre yeşil, esmer veya kahverengimsi renkte olabilir. Çiçekleri bitkinin üst kısmındaki yaprak diplerinden çıkan saplar üzerinde oldukça çok çiçeğin dizilmesi ile oluşmuştur. Yetiştirildikleri toprağa göre yeşil, esmer ve kızıl renklerde olabilmektedir. İçeriğinde bulunan başlıca uçucu yağ Ascaridol olup, bunun bitkideki oranı bitkinin yetiştiği bölgeye göre değişmekle birlikte %0,6-1 arasındadır.
Bunun dışında Plicarvon, Aritason, Cymol, Limonen, Kafur ve Terpineol gibi uçucu yağ türevlerini de değişik oranlarda içermektedir. Kazayağının kavurma şeklinde yemeği yapılmakta, böreği yapılmaktadır. Bunlarla birlikte, yemeklere tat vermesi amacıyla baharat olarak kullanılmaktadır. Diğer taraftan, toprak üstü aksamından su buharı distilasyonu ile elde edilen uçucu yağı aktarlarda satılmaktadır. Uçucu yağı, eter yağı olarak da bilinmektedir.